Penta Adviesgroep

Psychosociale arbeidsbelasting en de inspectie van SZW

De Inspectie van SZW heeft van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) een speerpunt gemaakt en is vanaf eind vorig jaar bezig met het bezoeken ( lees inspecteren) van organisaties en bedrijven. Maar wat is nu eigenlijk PSA?

De overheid verwoord het zo:
Hoe een werknemer zich voelt op de werkvloer, heeft niet alleen invloed op zijn functioneren, maar ook op zijn gezondheid. Als werkomstandigheden, zoals de psychische druk en de omgang met anderen, niet goed zijn, kan er werkstress ontstaan. Ook wel psychosociale arbeidsbelasting (PSA) genoemd.

Factoren die PSA en daarmee mogelijk ook werkstress kunnen veroorzaken, zijn bijvoorbeeld:

De inspectie kijkt in eerste instantie naar arbeidsdiscriminatie, maar daarna al snel naar de overige factoren van PSA. Vooral in de RI&E moet een organisatie of bedrijf aandacht besteden aan PSA en vaak is het zelfs nodig om een verdiepende RI&E uit te voeren naar PSA, net zoals de verdiepende RI&E’s naar machineveiligheid, ATEX, fysieke belasting en gevaarlijke stoffen.

Penta Adviesgroep kan u helpen om te toetsen of u voldoende aandacht hebt besteed aan PSA in uw organisatie. Dit kan met het uitvoeren van de RI&E of verdiepende RI&E, maar Penta kan ook eerst een Quickscan uitvoeren bij uw bedrijf om te zien of PSA al de nodige aandacht heeft bij u. Wacht niet totdat de Inspectie SZW bij u op de stoep staat.

Neem contact op met Penta voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Wanneer u een vraag heeft of de behoefte aan de inzet van een adviseur van Penta ( Middelbaar veiligheidskundige, Hogere veiligheidskundige, Arbeidhygiënist, Kwaliteitsadviseur, Organisatieadviseur, Milieuadviseur)? Bel naar 06 24661517 of maak een vrijblijvende afspraak met één van onze adviseurs.

Zoek hier naar de door u gewenste informatie...