Penta Adviesgroep

Risico inventarisatie en evaluatie anno 2017

Bijna ieder bedrijf is op de hoogte van de verplichting vanuit de Arbowet om een Risico inventarisatie en evaluatie (RI&E) op te stellen. Veel bedrijven zien dit als een verplicht nummertje en heeft een RI&E en gaat aan het werk met een goedgekeurd RI&E instrument aangeboden door de Branchevereniging. Een goedgekeurde vragenlijst afkomstig van www.rie.nl .

Maar zijn we dan op de goede weg? Wat is de kwaliteit van een dergelijke RI&E?

Wij van Penta Advies Groep toetsen RI&E’s  van soms een bedenkelijke kwaliteit. Een ingevulde vragenlijst met een voorgedrukte toelichting van wetteksten en een antwoord wat niet verder gaat dan: ja, nee en niet van toepassing.

Géén toegevoegde waarde voor het bedrijf géén toegevoegde waarde voor de medewerkers.

Het kan natuurlijk véél beter. ISO bijvoorbeeld heeft op zijn gebied van kwaliteit en milieu al een grote stap gedaan. Ze hebben het HLS ( High Level Structure) geïntroduceerd en daarbij het risico denken en kijken naar de omgeving geïmplementeerd. Er wordt een compleet beeld gecreëerd. Er wordt gekeken in de volledige keten leverancier, producent en klant, maar ook naar de stakeholders. Er wordt gekeken naar de omgeving waarin het bedrijf zich bevindt.

Het wordt nu tijd dat ook de RI&E in een breder spectrum wordt bekeken. Het bedrijf staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van de maatschappij en zijn omgeving. Introduceer het risico denken ook binnen uw bedrijf in de RI&E, kijk naar de omgeving en denk aan externe veiligheid. Welke stakeholders heb ik met mijn bedrijf en dus eigenlijk: maak een RI&E anno 2017.

Bent u nieuwsgierig geworden? Neem dan zeker vrijblijvend contact op met Penta Advies Groep en laat u en uw bedrijf meenemen naar de toekomst, 2017 en daar voorbij.

photodune-5829375-petrochemical-plant-xs
photodune-279141-electricity-plant-xs
Wanneer u een vraag heeft of de behoefte aan de inzet van een adviseur van Penta ( Middelbaar veiligheidskundige, Hogere veiligheidskundige, Arbeidhygiënist, Kwaliteitsadviseur, Organisatieadviseur, Milieuadviseur)? Bel naar 06 24661517 of maak een vrijblijvende afspraak met één van onze adviseurs.

Zoek hier naar de door u gewenste informatie...